loader image

Υπηρεσίες απεντόμωσης & μυοκτονίας

Απεντόμωση και μυοκτoνία από την HQP

Η εταιρεία HQP σας παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απεντόμωση και τη μυοκτονία το οποίο περιλαμβάνει την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή των εντόμων και των τρωκτικών.Απεντόμωση ονομάζεται ο έλεγχος και η διαδικασία ριζικής καταπολέμησης όλων των ειδών των εντόμων ιπτάμενων (μύγες, κουνούπια, σκνίπες, σκώρος κλπ.), ερπόντων και βαδιστικών (κοριοί, κατσαρίδες, ψύλλοι, μυρμήγκια, αράχνες, τσιμπούρια, ψείρες κλπ.), στον χώρο του ενδιαφέροντος σας. Η απεντόμωση είναι υπηρεσία για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους, καθώς και οικίες μιας και τα έντομα είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.Μυοκτονία είναι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για την μείωση και τον έλεγχο των τρωκτικών πληθυσμών, ποντίκων και αρουραίων. Προσβολές από ποντίκια ενδέχεται να δημιουργηθούν εξωτερικά σε αυλές κτιρίων ή εσωτερικών χώρων, όπως κατοικίες ή επαγγελματικοί χώροι. Ανάλογα με την φύση του προβλήματος πρέπει να επιλεχτεί και η κατάλληλη μέθοδος για την καταπολέμηση των τρωκτικών.

Ι. Απεντόμωση

Οι διαδικασίες για την απεντόμωση που χρησιμοποιούνται από την HQP είναι:

  • Απεντόμωση μέσω ψεκασμού με συσκευές ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης. Στις μεθόδους αυτές, τα διαλύματα λαμβάνουν τη μορφή νέφους σταγονιδίων (νεφέλωμα) ή καπνού. Με τον τρόπο αυτό οι επιφάνειες και τα δυσπρόσιτα σημεία (ρωγμές, σημεία σε ύψος) καλύπτονται καθολικά.
  • Απεντόμωση με εφαρμογή εντομοκτόνων σε μορφή σκόνης (επιπάσεις) ή κόκκων.
  • Απεντόμωση μέσω υπολειμματικών ψεκασμών με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης ή ψεκαστικά μηχανήματα.
  • Απεντόμωση μέσω της χρήσης εντομοκτόνων υπό μορφή δολωμάτων (Gel) με ελκυστικές ιδιότητες για τα παράσιτα. Τα δολώματα τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις, κοντά στις εστίες ή σε χώρους διέλευσης των παρασίτων.
  • Απεντόμωση με υποκαπνισμούς, που πραγματοποιούνται συχνά σε αποθήκες δημητριακών (silos), σε πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και στην καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι).

Η HQP προσφέρει Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων (IPM) με βάση τις οποίες συνίσταται συνδυασμένη χρήση όλων των διαθέσιμων μεθόδων για την διαχείριση των εντόμων και των άλλων ζωικών εχθρών, με την προσήκουσα χρήση σκευασμάτων και άλλων μορφών παρέμβασης σε αποδεκτά οικονομικά και οικολογικά επίπεδα, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

ΙΙ. Μυοκτονία

Τα ποντίκια αποτελούν κινούμενες εστίες μόλυνσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία και οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο, φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών με μεγάλες ικανότητες αναπαραγωγής και αιτία θανάτου για πληθώρα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ με την ύπαρξή τους αμφισβητούν την εικόνα μιας επιχείρησης ή εταιρείας.

Οι διαδικασίες για τη μυοκτονία που χρησιμοποιούνται από την HQP είναι:

  • Μυοκτονία με χημική καταπολέμηση με την χρήση χημικών δολωμάτων (τρωκτικοκτόνο). Στην χημική καταπολέμηση τα ποντίκια καταναλώνουν τα δολώματα, τα οποία δρουν στο αίμα τους με συνέπεια το θάνατο τους.
  • Μυοκτονία με βιολογικές μεθόδους με τη χρήση μηχανικών ή κολλητικών μέσων με σκοπό την παγίδευση τους. Στην βιολογική μέθοδο τοποθετείται το κατάλληλο προσελκυστικό στο μέσο παγίδευσης αναμένοντας τη σύλληψη των ανεπιθύμητων επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να σημειωθεί πως η εταιρεία μας HQP εφαρμόζει πάντοτε μεθόδους για μυοκτονίες πλήρως εναρμονισμένες με το σύστημα HACCP και ISO 22000 και με βάση την οδηγία 93/43 της Ε.Ε.

Η HQP αντιμετωπίζει την καταπολέμησή των ζωικών εχθρών ως μία υπηρεσία υψίστης σημασίας και ευθύνης, η οποία οφείλει να διεκπεραιώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να βασίζεται σε νομικές και επιστημονικές προδιαγραφές.

Επίσης, η HQP παρέχει Φάκελο Απεντόμωσης-Μυοκτονίας στις επιχειρήσεις υγειονομικής σημασίας. Φάκελος εργασιών απεντόμωσης μυοκτονίας πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται με κάθε τρόπο τρόφιμα. Με βάση την Ελληνική & την Διεθνή νομοθεσία (93/43/ΕΟΚ) & (ΚΥΑ 487/ΦΕΚ 1219/2000), καθώς, επίσης, και τις σχετικές οδηγίες υγιεινής του ΕΦΕΤ ο φάκελος απεντόμωσης μυοκτονίας θα πρέπει να ενημερώνεται μετά από κάθε εφαρμογή ελέγχου παρασίτων από τον υπεύθυνο επιστήμονα γεωπόνο.

Η πιο κατάλληλη περίοδος για απεντόμωση και μυοκτονία είναι όταν ζεσταίνει ο καιρός, καθώς τα έντομα πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως. Οπότε καλύτερη περίοδος για απεντομώσεις είναι γενικά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, καθώς εκείνη την περίοδο τα έντομα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα τους.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως οι εφαρμογές πραγματοποιούνται από Υπεύθυνους Επιστήμονες Γεωπόνους, όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από την HQP για την απεντόμωση είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Η εφαρμογή τους ακολουθεί τους Κανονισμούς ΕΚ 852/2004 και ΕΚ 178/2002 σχετικά με την Υγιεινή των Τροφίμων. Οι απολυμαντικές επεμβάσεις συμφωνούν με τις αρχές του συστήματος HACCP για την ασφάλεια των χώρων τροφίμων.

Υπηρεσίες γενικής συντήρησης

Scroll to Top